Oční vyšetření

Oční vyšetření

Co je potřeba udělat před očním vyšetřením ?

1

Před Vaší návštěvou je nutné se předem objednat a to nejlépe telefonicky, osobně nebo prostřednictvím objednávacího formuláře. Pokud se objednáte prostřednictví formuláře bude Vás sestřička telefonicky kontaktovat. Domluvíte si termín, čas Vaší návštěvy, který Vám vyhovuje a případně i ošetřujícího lékaře.

Jak probíhá první návštěva ?

2

Nový pacient před vstupu do ambulance dostane k vyplnění formulář se souhlasem o elktronické komunikaci ke stažení zde. V ambulanci s Vámi sestra provede vstupní pohovor (rodinnou anamnézu), založí Vám zdravotní kartu a zeptá se Vás jaké obtíže Vás přivádějí. Přezkouší Váš zrak čtením písmenek na projekčním optotypu. Na dalších přístrojích (bezkontaktní tonometr) Vám změří nitrooční tlak a v případě potřeby na přístroji zvaném autorefraktometr Vám změří zda máte dioptrickou vadu a počet dioptrií. Dále pokračujete do ordinace konkrétního lékaře, kde pokračuje Vaše vyšetření (např) :

  • vyšetření předního segmentu oka
  • vyšetření očního pozadí
  • vyšetření zorného pole

V některých případech je nutné Vaše oči tzv. rozkapat. Jedná se o aplikaci očních kapek po kterých dojde k rozšíření zornic. Do zadní části oka se dostane tak více světla a lékař může oko lépe prohlédnout. Existuje mnoho běžných nemocí, které v počátečních stádiích nemají žádné příznaky, ale lze je odhalit při rozkapání očí. Po rozkapání bude Váš zrak několik hodin rozostřený a není proto možné řídit motorové vozidlo (2-3 hod). Rozkapání s Vámi vždy lékař předem konzultuje s ohledem na Váš bezpečný návrat domům, práce nebo Vás objedná na jiný termín. Na závěr vyšetření Vám lékař sdělí jak je to s Vaším zrakem, zda je nutné předepsat brýle na dálku, čtení nebo navrhne další podrobnější vyšetření.